• delen:

23 Februari 2016, 10:30 uur

Zaansch Veem 1 1957-1967
Van Laika tot Phil Bloom

Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam

In oktober 1957 brandde het Zaansch Veem (1+2) af. Een maand later schoten de Russen een hond de ruimte in. Laika overleefde de reis niet. Stress, nog geen modewoord, was mede de doodsoorzaak. De bom hield ons in zijn ban. Zelfbediening werd de trend. Open het Dorp vat de eerste tien jaar van mijn televisiebeleving bij de buren samen. En dan komt de verandering van de samenleving eerst goed op gang, voor het eerst loopt ons land voorop: Provo betekent verbeelding aan de macht. Phil Bloom is nakend. Thema's Di - 23 Feb 2016 - Zaansch Veem 1 Wo - 24 Feb 2016 - Zaansch Veem 2 Do - 25 Feb 2016 - Open het Dorp Vr - 26 Feb 2016 - ProvoZaansch Veem 1

Gast: Douwe Draaisma

Tussen mijn zesde en mijn elfde logeerde ik regelmatig bij een boer in Friesland. De boer was vrijgezel, waar wij verder nog niets bij dachten. Hij heette Jelle, net als mijn zoon. Als ik bij het melken stond te kijken dat anderhalf uur in beslag nam hield hij mijn aandacht erbij door af en toe een tepel op mij te richten en mij door er in te knijpen een straal melk in het gezicht te spuiten. De melk was warm. Ik maakte mijn gezicht schoon en likte de melk van mijn hand. In mijn verwarring zocht ik oogcontact met de boer die op een houten krukje met een poot onder de koe zat. De achterpoten van het beest waren met een touw samen gebonden, zodat ze geen onverwachte bewegingen kon maken. De boer molk geconcentreerd verder de indrukwekkend dat hij die straal melk helemaal niet in mijn gezicht gespoten had dat hield hij net zo lang vol tot ik begon te twijfelen ik en dacht hoe dat dan gebeurt kon zijn?

Op dat moment draaide hij zich naar mij toe en brak zijn gezicht open in een brede lach Jelle zo wist ik van mijn ouders had een gezond verstand. Wat ik daar precies onder moest verstaan wist ik niet. Wel mat ik voortaan alle volwassenen voortaan af aan Jelle. Qua gezond verstand. Op de een of andere manier had ik het gevoel dat er op het platteland meer mensen met een gezond verstand woonden dan in de stad waar ik kort geleden naar verhuisd was.

Het had iets te maken met onschuld. Onschuld waar niemand bij kon komen.