• delen:

25 Februari 2016, 10:30 uur

Open het Dorp 1957-1967
Van Laika tot Phil Bloom

Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam

In oktober 1957 brandde het Zaansch Veem (1+2) af. Een maand later schoten de Russen een hond de ruimte in. Laika overleefde de reis niet. Stress, nog geen modewoord, was mede de doodsoorzaak. De bom hield ons in zijn ban. Zelfbediening werd de trend. Open het Dorp vat de eerste tien jaar van mijn televisiebeleving bij de buren samen. En dan komt de verandering van de samenleving eerst goed op gang, voor het eerst loopt ons land voorop: Provo betekent verbeelding aan de macht. Phil Bloom is nakend. Thema's Di - 23 Feb 2016 - Zaansch Veem 1 Wo - 24 Feb 2016 - Zaansch Veem 2 Do - 25 Feb 2016 - Open het Dorp Vr - 26 Feb 2016 - ProvoOpen het Dorp

Gast: Bob Rooyens

Omdat Nederland pas in mei 1940 uit zijn neutraliteitsdroom werd gewekt en het eind jaren veertig zijn belangrijkste kolonie verloor, werd het noodzakelijk de blik te verruimen. Begin jaren vijftig kwam op initiatief van Robert Schuman de Europese Kolen- en Staalgemeenschap tot stand die vrede in Europa tot doel had. Oorlog tussen de eeuwige kemphanen Frankrijk en Duitsland moest onmogelijk worden door een gezamenlijk materieel belang.

Kolen en Staal.

Kolen en Staal.

Ik herhaal de twee woorden nog even.

Schitterend begin van een gedicht.

Kolen en Staal.

Goeie naam ook voor een bandje.

Voor een hele muzikale stroming.

De Kolen en Staal sound.

De EGKS waren zes landen Frankrijk, West Duitsland, Italië, Luxemburg, België en Nederland.

Al snel kwam de landbouwregulering erbij werd een Europese Gemeenschap zichtbaar.

Door de komst van de televisie en de mogelijkheid om via straalverbindingen grensoverschrijdend te zijn, kwamen we thuis in aanraking met onze Europese buren en via de Eurovisie gingen we samenwerken te beginnen met het songfestival.

Vrijwel tegelijkertijd ontstaat uit een combinatie van zwarte blues en blanke country Rock and Roll.

Deze wordt door de tienerjeugd omarmd die, omdat hun ouders de muziek als vulgair en weinig melodieus beschouwen, het medium gebruiken om te rebelleren tegen hun opvoeding.

Behalve de Rock and Roll werd ook de televisie als een grote bedreiging van de geestelijke gezondheid van de jeugd gezien. Bij ons thuis kwam hij er voorlopig niet in. Dus op naar de buren.