• delen:

26 Februari 2016, 10:30 uur

Provo 1957-1967
Van Laika tot Phil Bloom

Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam

In oktober 1957 brandde het Zaansch Veem (1+2) af. Een maand later schoten de Russen een hond de ruimte in. Laika overleefde de reis niet. Stress, nog geen modewoord, was mede de doodsoorzaak. De bom hield ons in zijn ban. Zelfbediening werd de trend. Open het Dorp vat de eerste tien jaar van mijn televisiebeleving bij de buren samen. En dan komt de verandering van de samenleving eerst goed op gang, voor het eerst loopt ons land voorop: Provo betekent verbeelding aan de macht. Phil Bloom is nakend. Thema's Di - 23 Feb 2016 - Zaansch Veem 1 Wo - 24 Feb 2016 - Zaansch Veem 2 Do - 25 Feb 2016 - Open het Dorp Vr - 26 Feb 2016 - ProvoProvo

Gast: Eric Duivenvoorden

Dan kom je als onbevangen jongen met een diep verlangen, nog niet verward door lust, op een leeftijd dat je op zoek gaat naar iemand die je verder kan helpen in de wereld. Wie de schijnheiligheid van de wereld waarneemt en veracht. Wie zijn leermeester nog niet getroffen heeft, gaat op zoek naar de zuiverheid van het ongebonden bestaan voorbij de conventies naar de pure beleving van het moment.

Het gevoel dat ik probeer te omschrijven wordt vooral gevangen in wat de Amerikanen‘wandering' noemen. Onze taal heeft geen woord dat to wander helemaal verklaart.

dwalen

wandelen

zwerven

afdwalen

dolen

rondzwerven

rondtrekken

rondreizen

ijlen

van de hak op de tak springen

 

En dan mis ik nog bij de woorden die de vertaalmachine mij voorschotelt

zich afvragen zich verbazen.

Nu kun je al deze dingen in je hoofd doen onder het motto:

Thinking is the best way to wander

of liever:

Penser est le meilleur d’aller sans but.

Want dat is hoe de Franse existentialisten er over dachten, maar op die leeftijd wil je er op uit de wijde wereld in en dan stuit je hier te lande onmiddellijk op grenzen en kneuterigheid. Probeer maar eens te verdwalen op de Afsluitdijk.

In de VS levert deze rebellie zonder reden een boek op als On the Road van Jack Kerouac. In Nederland krijg je De Uitvreter van Nescio.