2000-2016 Van Conference tot College

De laatste vier colleges hebben een afrondend karakter. In Pim en Theo zal het gaan over wat er  sinds de moord op die twee met de tijdgeest gebeurd is en hoe ik mij daartoe verhoud.

Wat voor betekenis hadden taboe, offer en ritueel? Om een paar kinderen te noemen die door de Secularisatie met het badwater zijn weggegooid.

In Onderwijs een pleidooi om kinderen al vroeg met de begrippen vertrouwen, discipline en concentratie bekend te maken.

In De Kloof tenslotte stel ik de vragen die mij nog resten aan André Klukhuhn en vat mijn ervaringen kort samen.

Thema’s
Di – 05 Apr 2016 – Pim en Theo
Wo – 06 Apr 2016 – Secularisatie
Do – 07 Apr 2016 – Onderwijs
Vr – 08 Apr 2016 – De Kloof

Voorgaande colleges & workshops

Vr - 08 Apr 2016 Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam
Do - 07 Apr 2016 Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam
Wo - 06 Apr 2016 Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam
Di - 05 Apr 2016 Rijksmuseum, Auditorium, Amsterdam

Geef een reactie

6 Reacties

 1. Ik heb één “college” gezien, van Bram tot breuk in de hoop iets meer duidelijkheid te krijgen over hoe Freek hier nu eigenlijk over dacht ,na zoveel jaar,dat kwam er niet uit ,Helaas!

  Beantwoorden
  1
  • Beste Dick,

   Zoals je zelf al aangeeft heette de serie van die week ‘Van Bram tot Breuk’. Daarin heeft Freek in 4 samenhangende colleges een vrij compleet beeld geschetst van de Neerlands Hoop periode.

   Het college over Bram was het eerste en ging alleen over de beginperiode. In het tweede college ‘Plankenkoorts’, is samen met Just Enschede, de toenmalige manager van Neerlands Hoop, uitgebreid stil gestaan bij de verhoudingen in de groep. En in het laatste college ‘Breuk” (de naam zegt het al) is Freek uitvoerig ingegaan op zijn verhouding met Bram en waarom de breuk onvermijdelijk was. Daarmee is het onderwerp uitputtend behandeld. Er zijn geen kaarten in de mouw gebleven.

   Je kunt e.e.a binnenkort terugzien in de video-samenvattingen die de komende tijd worden gepubliceerd op deze site. Ik raad je aan ze alle vier te bekijken als je je interesseert voor Freek zijn gedachten hierover.

   Beantwoorden
   1
 2. Onvoorstelbaar wat voor enorme prestatie Freek de Jonge (c.s.) hier neerzet in 2 maanden. 20 colleges van 2 uur en dat zonder (zichtbare) sporen van vermoeidheid.
  Ik heb geschaterd, geglimlacht, me geërgerd, me vermaakt, me verbaasd, me verveeld, me opgewonden…en één keer heb ik gehuild bij een liedje. Steeds weer ben ik verrast.
  Vele malen heb ik gedacht “daar ga ik eens verder over nadenken, ben ik het er eigenlijk wel mee eens”, zeker ook na de optredens van de goedgekozen gasten/concurrenten.
  Jammer dat ik zo laat hoorde van de colleges anders had ik ze allemaal gezien. Mensen die dachten “leuk voor een keertje” hadden ongelijk.
  Morgen komt er een einde aan de ontwrichting van mijn dagelijks leven. Gelukkig en jammer.
  Ik kijk uit naar het laatste college.

  Ik heb ook nog een vraag: Freek, wat vond je van ons, het publiek?
  Is jouw zelfkritiek (mooi onderwerp) hoofdzakelijk intrinsiek of wordt dat (hoofdzakelijk) door (ontbreken van goede) publieksreacties opgewekt?

  Veel plezier en succes verder.
  Huguette

  Beantwoorden
  2
  • Ik heb heel veel van Neerlands Hoop gezien en ook de breuk meegemaakt als toeschouwer, Freek is altijd redelijk vaag gebleven over het hoe en waarom,dat is prima want het is privé! Dus van Bram tot breuk ,ik dacht ,nu dus opening van zaken en misschien ook wel over het hoe en waarom! Misschien heb ik niet goed geluisterd maar het begon eerste met het fragment uit DWDD, logisch dat van Nieuwerkerk door vraagt die wil ook alleen maar als eerste weten waarom ze nu uiteindelijk uit elkaar waren gegaan!Blijft het feit dat het Bram zijn carrière gekost heeft maar daar kan je ook geen rekening mee houden als je alleen verder wilt, eerlijkheidshalve van Freek heb ik daarna álles gezien en van Bram enkele cd,s gekocht! Dus het college gaf ook geen uitsluitsel ,maakt niet uit bij de liedjes avond zitten wij weer eerste rij!

   Vriendelijke groet Dick van Dijk.

   Beantwoorden
   2
   • Beste Dick,

    Zoals gezegd was het een serie van vier. Pas in het laatste college ‘Breuk’ ging het expliciet over de ‘scheiding’.

    Freek was er openhartig over. Er valt ook niet zoveel te verbergen. In het (zeer) kort kwam het er op neer dat Bram een steeds grotere plaats op het podium wilde, met meer muziek en Freek niet veel voelde voor een verschuiving in die richting. Uiteindelijk heeft Freek er dus de stekker uitgetrokken. Het moment en de manier waren onhandig, zoals Freek helder heeft verteld. Maar dat maakte het niet minder onvermijdelijk.

    Ik denk dat je niet kunt zeggen dat het Bram zijn carrière heeft gekost. Binnen NH was de rek eruit, dus daar waren ze beide niet verder gekomen. Ze hebben zich allebei daarna in een logische richting ontwikkeld en daarbij op basis van hun NH-bekendheid alle kansen gehad.

    Bram heeft zeker erkenning gekregen voor zijn liedjes. Als dat niet voldoende is geweest dan komt dat toch doordat hij een relatief klein publiek bereikte. Jammer is wel dat Bram daar vrij lang niet overheen kon komen, hoewel hij dat later in zijn leven anders is gaan zien.

    groet,
    Paul

    Beantwoorden
    2
    • Bedankt voor de heldere uitleg ,overigens was Bram in België heel populair ,waarschijnlijk omdat ze daar kwaliteit meer waarderen als hier,kijk maar naar bv Frans Bauer die volle zalen trekt of die kloon van Hazes ,je krijgt in Nederland de artiest die je verdient ,heb ik het nog niet eens over de toppers,wat een armoe!

     Vriendelijke groeten
     Dick van Dijk.

     Beantwoorden
     2